معرفی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه مازندران


كتابخانه مركزی و مركز اسناد  دانشگاه مازندران  در سال1361 با مجموعه  ای بيش از  3000 عنوان كتاب فاسی و لاتين در فضایی  به وسعت  300 مترمربع و با 5 نفر كارمند آغاز بكار نمود و در حال  حاضر با دارا بودن بیش از 220000 جلد منبع متنوع و گوناگون اعم از كتب فارسی ، عربی ، لاتين ، روسی، نشریات فارسی و لاتین، پایان نامه ها، اسناد و مدارک دولتی و صدها منبع دیگر و فعالیت 19 کارشناس ارشد، كارشناس، فوق ديپلم در فضایی به مساحت حدود 8500 متر مربع ، یکی از بزرگترين كتابخانه های  ايران و بزرگترين كتابخانه در استان  مازندران می باشد، كه در سطح دانشگاه و استان خدمات مفيد و گسترده ای ارائه می نمايد. 
کتابخانه مرکزی در سال  1378 از محل استقرار خود واقع در سازمان مرکزی دانشگاه به ساختمان جدید واقع در پردیس دانشگاه منتقل گردید.در ابتدای امر فقط طبقات همکف و اول ساختمان مورد بهره برداری  قرار گرفت.با تلاش مسئولین دانشگاه، خصوصا ریاست محترم دانشگاه که نگاهی عمیق و توجهی خاص به کتابخانه مبذول داشتند،تلاش در جهت راه اندازی طبقات بالا ادامه یافت تا اینکه در  سال  1381  بر شدت این تلاشها افزوده شد، به طوری که در اواخر سال مذکور با افتتاح بخشها، سالنها  و تجهیزات شامل آمفی تئاتر کتابخانه مرکزی،آسانسور نفر بر،بهره برداری از طبقه سوم  به عنوان بخش مرجع و نشریات، راه اندازی بخش اطلاع رسانی، بهره برداری از طبقه چهارم به عنوان سالن مطالعه برادران، جداسازی بخش روزنامه های روز و صحافی آنها از نشریات و اختصاص فضای خاص برای مراجعه كنندگان اين بخش، انتقال كل مخازن كتاب به طبقه همكف مطابق نقشه كتابخانه ، مجهز نمودن كتابخانه به شبکه کامپیوتری، عضویت در کتابخانه بریتانیا(BL) و طرح غدیر، رسما  فعالیت گسترده ای را آغاز نموده که  امید است به زودی در ردیف بهترین کتابخانه های دانشگاهی قرار گیرد.   


اين پروژه عظيم كه داراي كاربري هاي مختلف مي باشد عمليات ساختماني آن در سال 1371 شروع و در سال 1378 با 97% پيشرفت فيزيكي به پايان رسيده است و هم اكنون 70% از كل بنا بهره برداري ميگردد.شايان ذكر است در چند سال اخير تلاش هاي فراواني براي تجهيز كتابخانه جهت بهره برداري مناسب دانشجويان صورت پذيرفته است.گفتني است سالن آمفي تئاتر 217نفره كتابخانه مركزي نيز مورد بهره برداري قرار گرفت.كتابخانه مركزي دانشگاه اولين كتابخانه در سطح استان هاي كشور، دومين كتابخانه بعد از كتابخانه بزرگ دانشگاه تهران از نظر مساحت و زيربنا و بعد از كتابخانه هاي موجود در تهران و دانشگاه هاي شيراز و مشهد بزرگترين كتابخانه از نظر تعداد در سطح كشور ميباشد.

 



اين كتابخانه در حال حاضر با 92000 عنوان كتاب و 173000 نسخه كه حدود 79% آن فارسي و 21% ديگر لاتين هستند(به زبان هاي مختلف انگليسي، عربي، آلماني و فرانسه)، همراه با 11392 عنوان پايان نامه هاي دوره كارشناسي ارشد و دكترا به ارايه خدمات مشغول است. روش طبقه بندي اين كتابخانه "موضوعي" است كه با استفاده از روش "كنگره" اداره مي شود. 1750 عنوان نشريه ادواري در اين كتابخانه موجود است. مجموعه جزوات و انتشارات دولتي با حدود 4300 عنوان در زمينه هاي مختلف از غني ترين منابع كتابخانه ها در سطح استان و كشور ميباشد. شماره هاي قديمي مجلات به صورت تجليد و صحافي در بخش خود نگهداري ميشوند و در دسترس محققان و پژوهشگران قرار ميگيرد.

همچنين مجموعه منابع مرجع شامل دائره المعارف ها، واژه نامه ها، گزارش ها اعم از كتاب، مواد ديداري و شنيداري حدود 21105 نسخه را در بر ميگيرد. بخش امانت و مراجعات كتابخانه روزانه حداقل 750 عنوان كتاب به صورت امانت به متقاضيان ارايه مينمايد. کتابخانه مرکزی دانشگاه مازندران، تحت پوشش طرح های غدیر سطح کشور می باشد.  همچنين ارتباط با شبكه هاي اطلاع رساني در سطح داخل و خارج از كشور، تكميل نرم افزارها و تهيه و نصب ترمينال هاي مناسب براي دانشجويان و محققان در اين مركز امكان پذير ميباشد.
Responsive Image